fbpx

Vakantie in tijden van Corona

We leven in een vreemde tijd. Steeds meer sectoren passen zich aan de nieuwe omstandigheden aan. Zo ook de reisbranche. Een mooi vooruitzicht dat er toch van een vakantie genoten kan worden. Sinds 15 juni 2020 kan er weer naar een aantal Europese landen gereisd worden. 

Maar let op: er is op dit moment geen enkel land dat een code groen heeft. Er zijn wel landen met code geel. Dat houdt in dat het op zich verantwoord is naar die landen te reizen, maar er zijn veiligheidsrisico’s. Hier onder beantwoorden we een heel aantal veel gestelde vragen voor je. Houd voor de meest actuele situatie ook altijd de website van het RIVM in de gaten. 

Mag ik op vakantie?

Ja, je mag sinds 15 juni 2020 weer reizen naar landen met reisadvies code geel. Als eerst zijn België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribisch deel van het Koninkrijk ‘geopend’. Je kan dus naar deze landen op vakantie, maar let op de risico’s. Voor sommige landen is het nog afwachten of zij van code oranje naar code geel gaan en de belemmering voor Nederlandse toeristen opheffen. De verwachting is dat er binnen de komende weken meer nieuws over wordt gegeven. Het kan dus dat er wijzigingen volgen in het eerder genoemde lijstje met landen.

Welke landen hebben code geel?

Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie per land.

Naar welke landen mag niet gereisd worden?

Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft op code oranje. Datzelfde geldt voor landen buiten Europa. Code oranje betekent dat vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden.

Wat als ik naar een gebied ga met reisadvies code geel?

Je mag afreizen naar een gebied met code geel. Houd er wel rekening mee dat de situatie rond het coronavirus elk moment kan veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals het afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is je eigen verantwoordelijkheid of je dit risico wil nemen.

Wat gebeurt er indien ik naar een gebied afreis met code geel, maar de code plotseling veranderd naar code oranje of rood?

Het is van belang dat je zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland. Indien het land of het gebied of de stad, waarin je je bevindt, op lockdown gaat, dan blijft je op de bestemming totdat er weer gereisd mag worden.

Is 365 Cleanit verplicht om loon door te betalen indien ik niet terug kan keren van mijn vakantie?

Nee, het overheidsadvies blijft dat dergelijke vakantiereizen voor eigen risico zijn. Je moet je er bewust van zijn dat, bij eventueel niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in je risicosfeer ligt. 365 Cleanit hoeft in dat geval het loon niet door te betalen.

Voert de Nederlandse overheid weer repatriëringsvluchten uit indien er een nieuwe corona uitbraak komt?

Bij een nieuwe uitbraak kunnen lokale overheden weer maatregelen nemen, zoals het afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Door naar het buitenland te reizen aanvaar je dit risico. Dit is dus de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. Een repatriëringsoperatie door de overheid ligt daarom niet voor de hand. Wij doen dit als werkgever ook niet. De dagen die je langer dan je geplande vakantieverlof in dat land moet verblijven zijn dan ook onbetaald. De kosten in dat land van het langere verblijf zijn volledig voor je eigen rekening.

Ik ben afgereisd naar een vakantieland met code geel. Gedurende mijn vakantie wijzigt het advies naar code oranje en ik moet bij thuiskomst in quarantaine. Moet 365 Cleanit dan mijn loon door betalen?

Nee, het overheidsadvies blijft dat dergelijke vakantiereizen voor eigen risico zijn. Je moet je er dus bewust van zijn dat, bij eventueel niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in je risicosfeer ligt.

Wat als ik terugkeer van mijn vakantie en ik heb klachten?

Heb je een van de volgende klachten: verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping), dan blijf je thuis en laat je je testen.

Wanneer je willens en wetens het risico neemt om naar een land af te reizen met reisadvies code geel, kan de aanvullende loonbetaling bij ziekte geweigerd worden als je ten gevolge van je reis ziek bent geworden.

Wat als ik corona oploop gedurende mijn vakantie?

Meld je direct ziek bij 365 Cleanit. Licht vervolgens de betrokken instanties in: GGD en lokale instanties van het land waar je verblijft. Wanneer je willens en wetens het risico neemt om naar een land af te reizen me

Mag ik op vakantie?

Ja, je mag sinds 15 juni 2020 weer reizen naar landen met reisadvies code geel. Als eerst zijn België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribisch deel van het Koninkrijk ‘geopend’. Je kan dus naar deze landen op vakantie, maar let op de risico’s. Voor sommige landen is het nog afwachten of zij van code oranje naar code geel gaan en de belemmering voor Nederlandse toeristen opheffen. De verwachting is dat er binnen de komende weken meer nieuws over wordt gegeven. Het kan dus dat er wijzigingen volgen in het eerder genoemde lijstje met landen.

Welke landen hebben code geel?

Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie per land.

Naar welke landen mag niet gereisd worden?

Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft op code oranje. Datzelfde geldt voor landen buiten Europa. Code oranje betekent dat vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden.

Wat als ik naar een gebied ga met reisadvies code geel?

Je mag afreizen naar een gebied met code geel. Houd er wel rekening mee dat de situatie rond het coronavirus elk moment kan veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals het afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is je eigen verantwoordelijkheid of je dit risico wil nemen.

Wat gebeurt er indien ik naar een gebied afreis met code geel, maar de code plotseling veranderd naar code oranje of rood?

Het is van belang dat je zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland. Indien het land of het gebied of de stad, waarin je je bevindt, op lockdown gaat, dan blijft je op de bestemming totdat er weer gereisd mag worden.

Is 365 Cleanit verplicht om loon door te betalen indien ik niet terug kan keren van mijn vakantie?

Nee, het overheidsadvies blijft dat dergelijke vakantiereizen voor eigen risico zijn. Je moet je er bewust van zijn dat, bij eventueel niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in je risicosfeer ligt. 365 Cleanit hoeft in dat geval het loon niet door te betalen.

Voert de Nederlandse overheid weer repatriëringsvluchten uit indien er een nieuwe corona uitbraak komt?

Bij een nieuwe uitbraak kunnen lokale overheden weer maatregelen nemen, zoals het afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Door naar het buitenland te reizen aanvaar je dit risico. Dit is dus de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. Een repatriëringsoperatie door de overheid ligt daarom niet voor de hand. Wij doen dit als werkgever ook niet. De dagen die je langer dan je geplande vakantieverlof in dat land moet verblijven zijn dan ook onbetaald. De kosten in dat land van het langere verblijf zijn volledig voor je eigen rekening.

Ik ben afgereisd naar een vakantieland met code geel. Gedurende mijn vakantie wijzigt het advies naar code oranje en ik moet bij thuiskomst in quarantaine. Moet 365 Cleanit dan mijn loon door betalen?

Nee, het overheidsadvies blijft dat dergelijke vakantiereizen voor eigen risico zijn. Je moet je er dus bewust van zijn dat, bij eventueel niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in je risicosfeer ligt.

Wat als ik terugkeer van mijn vakantie en ik heb klachten?

Heb je een van de volgende klachten: verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping), dan blijf je thuis en laat je je testen.

Wanneer je willens en wetens het risico neemt om naar een land af te reizen met reisadvies code geel, kan de aanvullende loonbetaling bij ziekte geweigerd worden als je ten gevolge van je reis ziek bent geworden.

Wat als ik corona oploop gedurende mijn vakantie?

Meld je direct ziek bij 365 Cleanit. Licht vervolgens de betrokken instanties in: GGD en lokale instanties van het land waar je verblijft. Wanneer je willens en wetens het risico neemt om naar een land af te reizen met reisadvies code geel, kan de aanvullende loonbetaling bij ziekte geweigerd worden als je ten gevolge van je reis ziek bent geworden.

Tip: Controleer de actuele informatie per vakantieland op www.nederlandwereldwijd.nl of download de app van Buitenlandse Zaken. Op deze manier ben je tijdens je vakantie op de hoogte van actuele informatie en eventuele veranderingen.

Dit artikel is het laatst bewerkt op: 01-07-2020

088-3365566   |    info@365cleanit.nl   |    Ekkersrijt 7035 – 5692 HB Son

365 Cleanit